Egyedi logó készítése marketing szemlélettel

Az elkészült logó fájlformátumai

A felhasználó piacon nagyon sokféle fájlformátum létezik és ugyanarra a célra többféle formátumot is használnak. Az általunk itt bemutatott és alkalmazott formátumok olyanok, amelyek az esetek 99%-ában gond nélkül kiszolgálnak minden igényt.

 

Most bemutatjuk, hogy mire és hogyan használhatók azok a fájlformátumok, amikben elkészítjük a logót és az arculati elemeket. Ha mégis felmerül valami különleges igény a fájlformátumra a felhasználáskor, csak jelezd és segítünk. A munkánkhoz alapvetően az Adobe Illustrator, a CorelDraw (vektoros) és az Adobe Photoshop, Adobe Fireworks (raszteres) programokat használjuk.

 

TIFF 

(CMYK és RGB színkeverés)

- 300 dpi magas felbontású (A dpi azt jelenti, hány pont van hüvelykenként. Egy hüvelyk az 2,54 cm. Ha mikroszkóp alatt megnéznénk a képet, akkor 300 pontot számolhatnánk meg 2,54 cm-en.) A CMYK a nyomdai alapszíneket jelenti, amiből kikeverik az összes többi színt. 
A C = Cián, M = Magenta, Y = Sárga, K = Fekete.
A CMYK TIFF fájlt általában a nyomtatáshoz szokták kérni.

Az RGB a monitor által is használt alapszíneket jelenti, amiből kikeveri az összes többi színt. 
Az R = Piros, G = Zöld, B = Kék.
Az RGB TIFF fájlt általában a nagy felbontású képernyő képekhez, vagy fotónyomtatáshoz szokták kérni. 
Ha Ön meg tudja nyitni ezt a CMYK formátumot a gépén egy átlagos képnézegetővel, akkor látni fogja, hogy teljesen másképp néznek ki a színek, mint a többi formátum esetén. Ez azért van, mert a monitor RGB (Piros, Zöld, Kék) színeket használ. Az átlagos számítógépeknek, illetve a nem grafikai szoftvereknek nincs megfelelő átalakítója (színprofil rendszere), hogy színhű képet jelenítsen meg. Ugyanez igaz a legtöbb irodai nyomtatóra is, így ha ilyenen nyomtatná ki ezeket a fájlokat, akkor más színt látna. Ez teljesen normális. Egy nyomdában, ahol CMYK színeket használnak (offset nyomda) tökéletesen fognak megjelenni a színek.

Egy következetes vállalati arculat megteremtéséhez elengedhetetlen egy színegyeztető rendszer használata, mint például a Pantone. (Az Ön logója esetében is ezt használjuk). Ez garantálja, hogy a használt színek minden esetben ugyanúgy jelenjenek meg.Optimálisan használható:

 • Professzionális nyomtatásban
 • Otthoni és irodai nyomtatásban az RGB-t 


 

JPG 

(RGB és CMYK színkeverés)

- 300 dpi, (3 méretben: normál, közepes és kicsi). Ezek a fájlformátumok otthoni és irodai nyomtatásra használhatók olyan alkalmazásokkal, mint a Word, PowerPoint vagy egyéb irodai programok. Egyszerűen csak be kell szúrni a képet. Használhatja még internetes megjelenésben is, honlapokon például. A CMYK a nyomdai alapszíneket jelenti, amiből kikeverik az összes többi színt. 
A C = Cián, M = Magenta, Y = Sárga, K = Fekete.
A CMYK JPG fájlt általában a nyomtatáshoz szokták kérni, főleg, ha kis fájlméret szükséges, ugyanis ez egy tömörített formátum.

Az RGB a monitor által is használt alapszíneket jelenti, amiből kikeveri az összes többi színt. 
Az R = Piros, G = Zöld, B = Kék.
Az RGB JPG fájl otthoni és irodai nyomtatásra és képernyőn való megjelenésre használhatók.

Több méretben is elkészítjük Önnek. A elkészített méretek általában minden célt és igényt kiszolgálnak, ha mégis kellene más méretben a felhasználás során, akkor a felhasználó designer a megfelelő eszközökkel könnyedén alakíthatja. Optimálisan használható:

 • Otthoni és irodai nyomtatásban
 • Web Designban
 • Képernyőre optimalizált alkalmazásoknál Importálható Microsoft Office programokba, mint a Word, PowerPoint, Excel, Access, stb. vagy iWorks (Mac) alkalmazásokba, mint a Keynote, Numbers, Pages 

(Szürkeárnyalatos)

300 dpi. Ezt a fájlt védjegybejegyzésnél kérhetik. A legtöbb cég csak szürkeárnyalatos képet fogad el. Optimálisan használható:

 • Védjegybejegyzéshez
 • Otthoni és irodai nyomtatásban
 • Web Designban
 • Importálható Microsoft Office programokba, mint a Word, PowerPoint, Excel, Access, stb. vagy iWorks (mac) alkalmazásokba,
  mint a Keynote, Numbers, Pages

 

PSD 

(RGB és CMYK színkeverés)

- 300 dpi. Ezt a formátumot a profi designerek használják és az Adobe Photoshop program alapvető formátuma. Átlátszó hátterrel küldjük. 

Sokan azt gondolják, hogy a PSD a szerkeszthető forrásfájl. A logótervezés esetében ez nem igaz. Itt a vektoros fájl szolgálja ezt a célt, mivel az a megfelelő szoftverrel átméretezhető minőségvesztés nélkül.
Optimálisan használható:

 • Otthoni és irodai nyomtatásban (Szükséges hozzá Adobe Photoshop. A legtöbb új gépen már rajta van a Lite verzió)
 • Web Designban (Szükséges hozzá Adobe Photoshop. A legtöbb új gépen már rajta van a Lite verzió)
 • Grafika Designban (Szükséges hozzá Adobe Photoshop. A legtöbb új gépen már rajta van a Lite verzió)

 

EPS 

CMYK, RGB, Pantone színkeverés

Ez a szerkeszthető forrásfájl, ebből készült az összes többi formátum. A használatához szükséges egy célszoftver, az Adobe Illustrator. Az eps fájl teljes mértékben szerkeszthető, "görbévé alakított" betűkkel. Ez azt jelenti, hogy a szövegek is mozgathatók, méretezhetők, de szövegként nem szerkeszthetők. A fontok is olyanok, mint egy szoftver vagyis szükséges hozzájuk licenc. Ha nem alakítanánk görbévé a fontokat, akkor a szerkesztéshez Önnek is meg kellene vásárolni a fontkészletet. Természetesen meg is vásárolhatja magának, a Fonts.com oldalt ajánljuk erre. 

Az EPS formátum egy vektoros fájl. Az összes többi fájlformátum raszteres. A raszteres fájlok kis pontokból állnak, amik jól láthatók nagyító alatt. Ez azt jelenti, ha megnöveljük a méretét vagy jelentősen csökkentjük, akkor veszít a minőségéből. Ezzel szemben a vektoros fájlok nem veszítenek a minőségükből, mert a szerkesztő program egy matematikai technikával, vektorálással állítja elő a grafikát.

A megfelelő szoftverrel az EPS fájl bármekkorára kicsinyíthető vagy nagyítható, minőségromlás nélkül.Optimálisan használható:

 • Professzionális nyomtatásban (Szükséges hozzá Adobe Illustrator, ami a szabványos program a professzionális nyomdaiparban)
 • Grafika és Design területen (Szükséges hozzá Adobe Illustrator, ami a szabványos program a professzionális grafikaiparban) 


 

AI 

(CMYK, RGB, Pantone színkeverés)

Ez a másik szerkeszthető forrásfájl, amit a logónál és az arculati elemeknél alkalmazunk. A professzionális logó designerek vektoros rajzeszközöket használnak a logótervezéshez, mint az Adobe Illustrator, vagy CorelDraw és nem raszteres progarmot, mint az Adobe Photoshop. A logó és arculat készítésénél is az Adobe Illustrator-t, vagy egyes esetekben a CorelDraw-ot használunk, ami az ipari szabvány a nyomdáknál és a kivitelező stúdióknál. Optimálisan használható:

 • Professzionális nyomtatásban (Szükséges hozzá Adobe Illustrator, ami a szabványos program a professzionális nyomdaiparban)
 • Grafika Designban (Szükséges hozzá Adobe Illustrator, ami a szabványos program a professzionális grafikaiparban) 


 

PNG

(RGB színkeverés)

72 dpi. A PNG egy viszonylag új formátum a színen. Ezt weben használják és már az összes böngésző támogatja. Ami igazán jó benne, hogy nagyon jó minőséget biztosít, sokkal jobbat, mint például a GIF formátum és transzparens is lehet a háttér. A transzparens azt jelenti, hogy a képnek nincs háttere. Ez akkor hasznos, ha színes hátérre szeretnénk tenni a logót, mivel látható lesz ami mögötte van.
A PSD, az EPS pixeles fájl is lehet transzparens.

 

 

 

7 KÉRDÉS, 
AMELYRE NEKED IS
VÁLASZT KELL KAPNOD
LOGÓTERVEZÉS ELŐTT